La chanson de Prévert

La chanson de Prévert

Det er ikke hver dag, der kommer en splinterny musikvideo med en kunstner, der har været død i 30 år. Men nu er Serge Gainsbourg så (især hvis man spørger franskmændene) heller ikke hvemsomhelst.

“La chanson de Prévert” er noget så sjældent (og sjældent vellykket) som en sang, der handler om en anden sang. Og endnu mere risikabelt: Den handler om (og er musikalsk dybt inspireret af) en udødelig fransk klassiker, “Les feulles mortes” – med tekst af titlens Jacques Prévert og musik af Joseph Kosma (som også nævnes i teksten) – på engelsk kendt som “Autumn Leaves”.

Gainsbourg skrev sangen tidligt i sin karriere, hvor han stadig lænede sig op af en franske chanson-tradition. En ung følsom mand, som endnu ikke var blevet til den sexfikserede, alokoholiserede og storrygende kyniker, vi kender. Og længe inden han kastede sig ud i eksperimenter med afrobeat, reggae eller New Yorker-synthesizer-funk.

Dengang skrev han ofte til andre sangere – og det var da også den i Danmark nok relativt ukendte Michèle Arnaud, der indspillede den første gang. Men Serges egen udgave udkom i 1961 – altså for 60 år siden.

I anledning af jubilæet er der nu udkommet en ny video til den 60 år gamle sang. Instrueret af den skæve franske instruktør Michel Gondry – ham med “Eternal Sunshine of the Spotless Mind” og en perlerække af verdens sjoveste musikvideoer.

“Les feuilles mortes” er i forvejen en melankolsk sang – men Gainsbourg gav melankolien en tand opad. Fortælleren mindes sin tabte kærlighed, hvis yndlingssang (vistnok) var “Les feuilles mortes”. Og i Gondrys diskrete animationsfilm flagrer et ensomt blad omkring og forårsager svækkelse of forfald på sin vej.

Se den ny video til “La chanson de Prévert” her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*