“All the deer has to do is blink” – David Thomas og P.O. Jørgens på Jazzhouse

“All the deer has to do is blink” – David Thomas og P.O. Jørgens på Jazzhouse

Det var en lille udvalgt skare, der var mødt op på Jazzhouse i København for at opleve en sjælden konstellation: Den eksperimenterende danske slagtøjsspiller P.O. Jørgens optrådte med den ikoniske vokalist David Thomas. Thomas har siden 70erne stået i front for verdens måske mest grænsesøgende rockband, Pere Ubu. Bandet eksisterer den dag i dag – men Thomas er ikke bleg for at oplade sin unikke røst i andre sammenhænge.

Aftenens koncert præsenterede et album af fem år gamle indspilninger med den dansk-amerikanske duo – som dog først netop er blevet udgivet. Så kun de færreste kan have vidst, præcis hvad der ventede dem – men Thomas er aldrig et kedeligt bekendtskab.

Albummet “Live Free or Die” er en række små vignetter fra halvskæve sider af USA. Fx. er ikke mindre end to sange helliget originalen Jeff McKissack, der brugte år af sit liv på at bygge en sælsom skrammellegeplads for voksne i Houston – kaldet “The Orange Show” – og døde af sorg, da den slet ikke blev den seværdighed, han havde troet.

Thomas fortæller sine historier i en art Sprechgesang – overgangen mellem tale og sang er flydende, og han leger med alle nuancer af den menneskelige stemmes udtryksformer. Kun sjældent svinger han sig op i den hysteriske falset, som Pere Ubu-fans kender – oftere minder hans dybe raspende deklamationer om en anden stor amerikansk original – nu afdøde Captain Beefheart. Sangene er en slags jazz and poetry med tydelige indslag af tidlig americana – ur-folkemusikken fra længe før den blev til country.

P.O. Jørgens betjener et overvældende arsenal af slagtøj – fra trommesæt over diverse metalskrammel til marimba og zither. Fra sang til sang skiftede klangbilledet fra skramlende støj til bløde, harmoniske flader.

Der findes to slags enestående musikoplevelser: Den ene er at høre noget, man aldrig har hørt magen til. Den andet er ikke at kede sig et øjeblik. Det er sjældent, jeg kan sætte kryds i begge bokse.

Det kunne jeg torsdag aften på Jazzhouse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*