Havene mødes – eller hvordan min elendige ferievideo blev en reference for ortodoks islam

Havene mødes – eller hvordan min elendige ferievideo blev en reference for ortodoks islam

En gang imellem er det dér internet altså pænt underligt.

Jeg mener, når selv jeg næsten kan gå hen og blive et internetfænomen… Men det var altså også kun næsten – og selvfølgelig på en højst besyndelig baggrund.

(Jeg bringer lige en advarsel: Denne artikel indeholder det sandsynligvis kedeligste videoklip, du nogensinde kommer til at se. Men tro mig: Skidtet var tæt på at gå viralt)

Altså: For nogle år siden tog jeg en tur til Skagen – og skulle på bedste turistmanér ud og se Grenen, hvor havene (Nordsøen og Østersøen) som bekendt mødes. Det er snart mange år siden, så mit daværende digitalkamera var ikke noget teknologisk vidunder. Men det kunne da lige tage et minuts video af fænomenet. Og det uploadede jeg så til YouTube, da jeg kom hjem. Det så sådan her ud:

Ja – pænt kedeligt, ikke? Det ryster ad helvede til – og den dér vindstøj i mikrofonen er vildt irriterende. Af samme grund havde heller ikke rigtig lyst til at dele klippet med nogen. Så jeg lod det bare ligge på YouTube i al ubemærkethed. Eller – ja, det troede jeg da i hvert fald.

For nu begyndte jeg at få mails fra YouTube om, at nogen havde kommenteret min video. Nå, ja – på nettet kan man som bekendt altid finde nogen, der er friske på at kommentere hvad som helst. Det undrede mig bare, at temmelig mange kommentarer indeholdt udtryk som “priset være Allah” eller lignende. Men på den anden side set: Hvorfor ikke? Nettet er globalt, så mange af brugerne må jo nødvendigvis være muslimer. Og vi ved jo, hvordan religiøse mennesker er: De kan simpelthen ikke se et naturfænomen uden at skulle hive “Guds skaberværk” indover…

Det blev først rigtig mærkeligt, da jeg tilfældigvis selv klikkede ind på YouTube og kiggede på tælleren. Det lille latterlige klip havde fået over en halv million hits. Jeg gentager: En halv million! Okay, vi er selvfølgelig ikke oppe og konkurrere med Gangnam Style. Men her snakker vi altså om en aldeles ligegyldigt lille video i elendig kvalitet, som jeg ikke havde gjort det mindste reklame for. Så en halv million hits? Hvem i alverden havde set den? Hvordan fanden var det gået til?

Nu har Google heldigvis noget så smart som en “reverse”-søgefunktion. Dvs. man kan lede efter sites, der linkede til en bestemt side – i dette tilfælde min fjollede, lille video. Og voilà – så faldt det hele på plads.

Google afslørede, at der lå masser links til klippet fra Grenen – og allesammen sites, der handlede om islam. Nu ved jeg ikke ret meget om islam, men de forskellige sider var så flinke at forklare, hvad de handlede om. Et sted i Koranen – nærmere bestemt Sura 55, vers 19-20 – står der: “Han lader de to have strømme, så de mødes, men mellem dem er der en barriere, som de ikke kan overskride.”

For alle de sites, der linkede til mig, var dedikeret til at bevise, at alt, hvad der stod i Koran, var faktuelt sandt – selv mere obskure linier om barrierer mellem havene. Og her brugte de så gladeligt min lille ferievideo som bevis. Selv om jeg personligt ikke synes, der er ret meget barriere oppe på Grenen – for mig ser det egentlig ud, som om de to have blandes i fred og fordragelighed. Jeg tvivler nu også på, at profeten nogensinde har besøgt Skagen – de fleste islamforskere er vist enige om, at Koran-verset refererer til et naturfænomen i den Arabiske Golf.

Ikke desto mindre måtte jeg bare sætte mig ned og acceptere min skæbne: Mod min vilje var jeg blevet en reference for ortodoks islam. Men det var altså ikke med vilje. Det er åbenbart sådan noget, der bare sker…

(Opdatering: Antallet af hits nærmer sig nu trekvart million)-

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*