Dagens historietime: Alberto Santos-Dumont

Dagens historietime: Alberto Santos-Dumont

Hvis man gik tur i Paris i begyndelsen af 1900-tallet, kunne man af og til se et lille enmands-luftskib glide rundt mellem hustagene. Var man heldig, kunne man endda opleve, at luftskipperen tøjrede fartøjet uden for en café og steg ned for at spise sin frokost.

Luftskibet hed No. 9 Baladeuse – og dets opfinder og fører var den brasiliansk-fødte Alberto Santos-Dumont. Han var så stor en celebrity, at de unge mademoiselles smed deres trusser efter ham, når han fløj forbi deres vinduer.

Selveste Cartier designede et armbåndsur specielt til ham (som stadig produceres under navnet Santos) – og inspireret af den trendy luftskipper begyndte mænd pludselig at gå med armbåndsure i stedet for lommeure.

I 1903 lod han sin veninde Aida de Acosta styre No. 9 Baladeuse – hvorved hun formentlig blev den første kvinde, der nogensinde navigerede et luftfartøj.

Blev man indbudt til middagsselskab hos Santos-Dumont, kunne man også opleve flyvningens glæder – han hejste simpelten gæsternes stole og borde op under loftet (at hans loft styrtede ned ved første forsøg, forhindrede ham ikke i at prøve igen).

Alberto Santos-Dumont ramtes senere af sclerose og begik selvmord i 1932. Datidens presse var overbevist om, at hans ry ville overleve alle samtidens andre berømtheder. Men i dag synes han at være lidt glemt – til fordel for et par amerikanske brødre, der legede med flyvemaskiner på ca. samme tid.

(Tak til No Such Thing As A Fish (http://qi.com/podcast) for historien)

Reblogget på bongorama.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*